In het kader van de herdenkingen n.a.v. de 100ste verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog , werden schilderijen en tekeningen geselecteerd, die de Lierse noodwoningen in beeld brengen, die kort na de ‘Groote Oorlog’ werden gebouwd om de woningnood te milderen. Lier was door het oorlogsgeweld zwaar getroffen, zodat vele Lierse gezinnen dakloos werden.
Op 23 september 1916 reeds, werd door de regering de Broqueville het Koning Albertfonds opgericht. Dat fonds moest de wederopbouw van het land in goede banen leiden en zorgen voor de huisvesting van families waarvan de woningen vernield waren. Spoedig ging het Fonds aan de slag met het ontwerpen van houten noodwoningen. Het ontwierp twee types van demonteerbare barakken, een van 4 x 4 meter met twee kamers en een van 6 x 6 meter met drie kamers, beide met een kleine annex.
Een en ander liep echter niet van een leien dakje: er waren in het land heel wat meer woningen vernield dan gedacht. Zo schatte het fonds in 1916 het aantal vernielingen in de provincie West-Vlaanderen op 16.000 woningen. Na de oorlog bleek het dat er 65.000 woningen waren vernield…
Na de oorlog was er daarom al snel een groot tekort aan hout en andere bouwmaterialen. Transport over de weg of het spoor was heel moeilijk wegens de vele vernielingen, zodat de bouw van de houten noodwoning vertraging opliep.
Op 12 mei 1921 stelde het Fonds een inventaris op van de geleverde en nog te leveren noodwoningen: Kalvermarkt (8), Leuvense Poort (10), Zaat (21), Vaartlaan (9), Mechelse Poort (5), Gasthuisvest (17) en Oeverplein (21). In het totaal dus 91 woningen van de 120 toegezegde. De overige 29 volgden later.
Oscar Van Rompay hield als geen ander van het historisch erfgoed van zijn vaderstad. Zo heeft hij er mee voor gezorgd dat de oude Lierse stadspompen na de Tweede Wereldoorlog niet werden afgebroken. In de collectie van het Huis van Oscar, die meer dan 2000 werken bevat, zijn Lierse stadsgezichten dan ook ruim vertegenwoordigd.
De tentoongestelde werken, zomer en winterlandschappen, tonen o.a. noodwoningen op het Oeverplein en aan de Gasthuisvest. Het merendeel van de tekeningen en schilderijen, stuk voor stuk topwerken, werden nooit eerder aan het publiek voorgesteld.
De tentoonstelling kon worden bezocht van 28 augustus 2014 tot en met 31 oktober 2014, alle donderdagen, vrijdagen en zondagen (feestdagen uitgezonderd) van 14 tot 17u.